08 rugpjūčio, 2010

Greetings

Hey (^^)/
Brangieji ir brangiosios, leiskite jums prisitatyti- esu jūsų Guru, vedlys ir rožinis bandymų kiškutis kelyje į Anglijos platybes. O geriausia dalis- viskas vienam asmeny! Čia kaip sale'as- 3 už 1 kainą.


Iš anksto nudelbus akis į žemę prisipažįstu- idėja ne mano. Pasiskolinta iš vienos merginos, kuri prieš kelis metus darė tą patį- atsibučiavo su lietuviška, lietaus permerkta motherland LT ir išvyko laimės ir lietaus ieškoti į UK. Jos blogas (studijuoju.blogas.lt) labai smagiai nupasakoja kaip lietuviškai žiūrėti į anglišką studentavimą, tik turi vieną trūkumą- jis parašytas prieš kelis metus. Taigi, mano tikslas- pateikti vaizdą per lietuviškus akinius (mano atveju- lęšius) į Anglijos platybes, savo kailiu išbandyti visokį gerą ir negerą, kuris ten tyko vargšų lietuvaičių ir perteikti info jums. What's more- padaryti tai be gramatinių klaidų, su visais kableliai ir kitom lietuviškom mandrybėm. Yay me.

Taigi, dabar truputis tos apdainuotos, prižadėtos info.

Step 1: susirinkite kuo daugiau informacijos.
Jeigu vieną rytą nubudote išpiltas šalto prakaito ir supratote, kad likus in da motherland LT jūsų ateities perspektyva yra 6 metai studijų, nuolatos auganti skola valstybei, tada 5 metai darbo "Maxės" kasoj, dar 5 metai darbo ne pagal specialybę ir visas kitas lietuviškas džiaugsmas, maloningai mums suteiktas senosios gerosios Rusijos ir mūsų mylimiausių kompetitingųjų Seimo narių, galbūt verta pagalvoti apie studijas kitur. Šiuo atveju- UK.
Pirmiausia, ką reikia padaryti, tai žinoti
norite studijuoti.
Antriausia- žinoti,
kur norite studijuoti.
Pirmiausio punkto net ponas Dievas jums nepadės išspręsti, užtat antriausią galiu padėti aš- į laukelį kur parašyta www.facebook.lt įrašykite www.guardian.co.uk. Raskite Education sritį, eikite į University guide, o ten jūsų laukia Subject tables pagal pasirinktą specialybę. Atkreipkite dėmesį į įvairius kriterijus, tokius kaip įdarbinimo procentas baigus studijas ir etc.
Step 2: tapkite UCAS šeimos nariu.
UCAS'as (www.ucas.com) yra pagrindinė UK stojimo į univerus sistema, kaip pas mus LAMA BPO. Registruojatės ten, pildot viską ir prisimenate, kad pirmas turas trunka iki žiemos, antras- iki vasaros ir nepavėluojate į bent vieną iš jų.
Jums prireiks: personal statement (motyvacinis laiškas), kurį rašote patys, recommendation (kurį rašo mokytojas, dažniausiai anglų kalbos) ir daug kantrybės.
Manote džiaugsmas baigėsi? Then u're wrong, there's a lot more of it to come.
Step 3: lupkit bapkes iš UK kol siūlo.
Žmoniškai kalbant- sulaukę atsakymų iš univerų pradėkite pildyti dokumentus dėl finansavimo. Šiaip UCAS'as atsiųs jums formą, kurią reikia užpildyti, bet jei norit daugiau info, eikite į www.direct.gov.uk. Ir bus fun fun fun, nes ten prirašyta daug, bet suprasti ko iš jūsų nori sunku.
Step 4: IELTS arba TOEFL.
Padorūs universitetai paprašo kurio vieno iš šitų. Tai tarptautiniai anglų kalbos egzaminai, nurodantys kokiame lygyje jūs mokate UK kalbą.
IELTS: www.britishcouncil.org/lithuania-education-exams-ielts.htm
TOEFL:
http://www.ets.org/
Jie šiek tiek skiriasi, žiūrėkit kuris jums pasirodys smagesnis. Kainuoja maždaug po 500lt, yra pakankamai sunkūs. Take mind, kad jei laikote TOEFL, reikia tai užrašyti UCAS'o anketoj, nes britų universitetai gali pasiprašyti IELTS. Bet ir TOEFL tinka, tiesiog reikia juos perspėti.

Jūsų vedlys/ Guru/ bandymų kiškutis (rožinis!) pavargo bevesdamas jus pro klampiąsias UK platybes, todėl Step 5 šiandien nebebus. Bet brangieji, tikiu kad jūs protingi ir patys viską rasit, todėl atsibučiuojam, apsikabinam ir sugrįšiu už kelių savaičių su pilotažo instruktažu- kaip man sekasi rasti butą in da UK+ už ką aš ten gyvensiu.

xoxo
Sky

1 komentaras:

Augustė rašė...

Pagamink mygtuką 'patinka'. Bus paprasčiau bendraut :D