30 rugpjūčio, 2010

Kaip zuikutis sunkiai dirvą arė

Sveiki, brangiausieji mano!
Jūsų Guru ir vedlys jus sveikina iš šaltosios UK žemės ir susisupa į pledą, kad rankytės nepamėltų ir nenukristų. Nes čia taip šalta! Sunku jūsų zuikučiui, sunku, kai iš 32 laipsnių šilumos platumos ir lygumos teko peršokuoti į vos iki 20 laipsnių sušylantį klimatą. Ir lyja čia dažnai. Ir vėjo daug (daug ir šalto). Dabar motherland LT staiga ima virsti dreamland... Et, štai kodėl visi emigrantai taip myli tėvynę.
Bet aš čia ne apie meilę ir kitus sentimentus, vienus už kitus blogesnius. Aš apie dirvos arimą. Visiems mums reikia arti, daug ir sunkiai. Štai ėjo prieš kelias dienas jūsų zuikutis į interviu dėl darbo ir mąstė: vėlgi, daug ir sunkiai. O mąstė apie šiltą savo lovą, paliktą in da LT. Labiausiai ta lova buvo šilta, nes buvo už dyką, tai yra, iš didelės sentimentalios tėvų meilės nupirkta, zuikučiui paklota ir besąlygiškai perleista. Imk, vaike, miegok ir džiaukis ir nieko daugiau nereikia.
Tai štai, pakeliui į interviu jūsų Guru pasiekė nušvitimas, visai kaip Budai. Tik mano nušvitimas buvo piktas ir nesmagus. Staiga susivokiau, kad jei gausiu tą darbą, tą patį, apie kurį svajojau visą vasarą tai galėsiu padaryti wave goodbye savo šiltai nemokamai tėvų lovai. Tada jau reikės savo lovą pirkti, savo dirvą arti, o blogiausia- tai truks visą likusį gyvenimą. Jūsų rožinis zuikutis bus kaip žiurkėnas rate- vis bėgs ir bėgs ir bėgs, geresnio rytojaus link ir niekada ten neatbėgs. Et, kaip sizifiška...
Bet aš čia ir vėl ne apie tai. Kol vėl nenukrypau nuo temos (pala, o kas nors iš vis žino, kokia ji?), noriu papasakoti kaip dreamland UK vyksta darbo paieškos.
Taigi,
Step 1
Pasirašome CV.
Tai ilgas ir užknisantis darbas. Labiausiai jis užknisa todėl, kad niekas to CV neskaito. O neskaito todėl, kad tas skaitymas užknisa. Mat visi mes, pasak CV, esame darbštūs, punktualūs ir patikimi. Vienintelis dalykas kuo skiriamės- tai darbo patirtis. Jei jos nulis, tai ir jūs potencialiam darbdaviui esate nulis. Todėl nesitikėkite, kad puikios UK kalbos žinios, gražios akys arba daug pažadų jus išgelbės. Taip nebus, brangieji. Pasiruoškite darbui viešbutyje arba iš viso, gatvėje, nešiojant lankstinukus. Dar pasiruoškite, kad jums gali būti nesumokėta. Arba jus gali parduoti. Smagu toj dreamland UK, isn't it..?
Tačiau ir parašyti, kad štai, būdamas 16 metų buvau didelio lietuviško enterprise'o vadybininko padėjėjas negalima. Reikia turėti Reference letter kaip įrodymą. Tai lapas, ant kurio parašyta, kad jūs esate darbštus, punktualus ir patikimas, tačiau svarbiausia- ten uždėtas įmonės štampas. Arba daug parašų. Ir daug numerių. Ir jis baigiasi žodžiais "Please do not hesitate contacting me for further reference". Taigi, šiaip taip įveikus Step 1 we move forward.
Step 2
Paieškos.
Kai tiek prisivargome su CV, kai nušlifavome kiekvieną jo žodelį, sudėliojome kiekvieną kablelį ir jau darosi nuo jo bloga, pats laikas tą brangenybę kam nors atiduoti. Jūsų Guru siūlo pasidomėti  aplinkui esančiais prekybos centrais, kavinėmis, parduotuvėmis, office'ais ir visais kitais velniais, kuriuose norėtumėte dirbti. Na, ir tuomet nunešti jiems savo CV. Greičiausiai jie jį išmes, bet bent jau jausitės, tarsi padarę kažką naudingo.
Step 3
Visagalis internetas (NOT)
Kadangi XXI amžius mus aprūpino internetu, kodėl gi juo nepasinaudojus ieškant darbo. Jūsų vedlys/Guru visada lankosi viename puslapyje (www.gumtree.com)- ten yra visko: darbo, mašinų, butų nuomos pasiūlymų, VISKO. Vienintelis trūkumas- tai neveikia. Taigi, brangieji, bandykite ieškoti darbo per visagalį internetą, vėlgi, siųskite savo CV. Siųskite ir jus bus atsakyta (NOT). Reikėtų paskelbti konkursą, čia pat, šitame blogge: žmogus, sugebėjęs gauti darbą per gumtree laimi prizą!!!
Žinoma, yra ir kitų paslapių. Kiek profesionalesnis darbo pasiūloje būtų www.reed.co.uk . Sėkmės!
Step 4
Taigi, kai jau nusivylėte dreamland UK, lieka vienintelis ir paskutinis dalykas, ką galite padaryte. Tai yra- nepasiduoti. Bandykite dar. Žinau kad tai erzina, kad nusvyra rankos, kad atsibodo. Tačiau naivu buvo tikėtis, kad darbas nukris iš dangaus (iš dangaus čia krenta tik lietus- daug lietaus). Ypatingai naivu, kai jūsų Guru/ vedlys jus jau perspėjo. Bet neklausėte, žinau, kad neklausėte... Taigi, brangieji, dar kartą linkiu sėkmės.

Apkabinu ir bučiuoju
xoxo

1 komentaras:

Unknown rašė...

Buvau susiradus darbą per gumtree, kur prizas? :D